ŘOZŠÍŘENÍ NEMOCNICE V MARIÁNSKÝCH LÁZNÍCH

studie 2009
autoři Petr Hájek, Helena Línová
spolupráce Ondřej Lipenský, Martin Prokš, Michal Volf, Lukáš Zimandl
nemocnice ML
Inspirací pro návrh budovy jsou učelné tvary, přesnost a spolehlivost lékařských měřících přístrojů. Pavilon je jednoduchým hranolem, který v jeho čele plynule přechází do tvaru spojovacího krčku. Tento tvar umožňuje kompaktní řešení provozu a jednoduché napojení nového pavilonu na hlavní budovu nemocnice. Všechny pokoje mají krásné velké okno s pohledem na stromy a trávník parku. Uklidňující pohledy do zeleně považujeme za důležitý moment při uzdravování. Plášť z perforovaného plechu kryje okna ambulancí a zajišťuje diskrétní prostředí při vyšetřování pacientů. Společenský kontakt hraje významnou roli především při dlouhodobém pobytu v nemocnici a při přijímání návštěv. Na visutých patrech spojovacího krčku je umístěna jídelna a společenská místnost. Na zádi pavilónu jsou navrženy dvě paluby, ze kterých lze vnímat zvuky a vůně parku.
situace
01
03
04
05
rezy
pohledy
model02
10
fasada
hala
jidelna
jidelna
pokoj
schodiste
kaple
model02