VSTUPNÍ OBJEKT DO PUNKEVNÍ JESKYNĚ

architektonická soutěž 2004
autoři Petr Hájek, Tomáš Hradečný, Jan Šépka, HŠH architekti, Simona Kučírková
Punkva
Objekt situujeme z větší části jeho objemu pod stávající vozovku. Naší snahou je akcentovat význam kamenné stěny s přírodním portálem vyvěrající Punkvy. Na povrch vystupuje výrazně pouze krytá rampa, která navádí turisty ke vstupu do svých útrob. Naší inspirací při vzniku nového objektu byl kámen - nerost, který je zasazen do dramatického přírodního prostředí skalnatých stěn. Vnitřní uspořádání je důsledně přepsáno z exteriérového tvaru krystalu. Prostory vstupní haly a občerstvení jsou pohledově směrovány přímo ke skalnatému vstupnímu portálu s Punkvou. Sociální zázemí, sklady a další prostory jsou ukryty v trojúhelníkových prostorech uvnitř dispozice. Celá stavba je odlita z probarveného betonu.
situace
strecha
prizemi1
01 vizualizace
02 vizualizace
03 vizualizace
04 vizualizace
01 vizualizace