ADAPTATION OF JIŘSKÉ SQUARE IN PRAGUE CASTLE

realisation 1999-2002
1st place in an architectural competition in 1997
The implementation won the 1st place in the Public space – Freiraum no2 competition in 2004
authors Petr Hájek, Tomáš Hradečný, Jan Šépka, HŠH architekti
cooperation Martin Hradečný and Jana Zlámalová
Jiřské náměstí
The uniqueness of Jiřské Square is due to the variety of historical layers concentrated on a small area. The design does not differentiate between the quality or the historical originality or value of the existing fragments of paving – they are all used to their full extent. The spaces filled with tar or concrete are repaired with new granite square-dressed paving. The abstract pattern of rectangular slabs appears throughout the square, including Vikářská Street, giving the square a strong sense of order and blending all areas together. The grid geometry ties in with the structure of the paving used in the adjoining 3rd square and works with the individual old fragments to create an abstract graphic artwork of the surface of the square. The overall adaptation of the square includes placing the original, baroque fountain and street furniture, i.e. a sandstone bench placed in front of the entrance to the NG, steel benches and waste baskets.
půdorys
výsek
půdorys
schéma
puvodni2
puvodni
08 foto
10 foto
05 foto
13 foto
01 foto
04 foto
12 foto
07 foto
06 foto
02 foto
03 foto
11 foto
08 foto