ADAPTATION OF THE PUBLIC SPACE AT HORNÍ SQUARE IN OLOMOUC

realisation 1998-2001
1st place in an architectural competition in 1995 Certificate of Merit in the Piranesi Award for implementation in 2001 Award in the reconstruction category in the grand prix of the Czech Society of Architects in 2002
authors Sdružení architektů Hájek-Hlásek-Šépka
cooperation Vít Máslo, Jana Zlámalová
Horní náměstí
“The square is perceived as a large room or lounge with a centrally placed town hall, fountains and paving as a patched carpet on the floor.” Individual fragments of paving that make up the area of the square have been respected and left in their original locations. Brass strips weave through all fields like a golden ribbon and highlight the directions of the historical paving, while bringing the collage of various paving types together into a single entirety. The atmosphere of the square is further accentuated by the street furniture designed as room or interior items – the lamp, bench and informative model of the town.
půdorys
původní stav
původní stav
24 foto
02 foto
01 foto
13 foto
03 foto
20 foto
22 foto
21 foto
14 foto
12 foto
04 foto
06 foto
05 foto
23 foto
10 foto
09 foto
08 foto
07 foto
11 foto
15 foto
16 foto
19 foto
18 foto
17 foto
24 foto