VILLA IN STARÉ SPLAVY U MÁCHOVA JEZERA

concept 2004
authors Petr Hájek, Tomáš Hradečný, Jan Šépka, HŠH architekti
Fenič
A steep wooded plot of land stretching to the bank of a lake influenced the design of a villa for a film producer and director. The house copies the geometry of a cluster of trees and fills the only free space on the plot where the original building once stood. Difficulties associated with building on a steep terrain were overcome by using five pillars that support the building. The interior layout reflects the chosen organic geometry in all of its parts. The lower part of the villa uses an open plan for organising social events, while the upper part is more private. The load bearing structure is designed for construction of monolithic concrete. Undressed wooden boards covering the exterior of the building resemble fish scales. The boards are spaced wherever a view is required, while creating a compact surface in the remaining parts of the façade.
1.np-inverze
2.np-inverze
3.np-inverze
4.np-inverze
pohled
venek3
venek1
venek2
vnitřek2
vnitřek1
vnitřek3
vnitřek4
model2
model4
model3
model1
model5
venek3